subota, 15. ožujka 2014.

Jorkšir svinje

Pasmina nastala u engleskoj pokrajni Jorkšir iz domaće svinje u više od 100 godina odabiranja. Vrlo skladne građe, čvrsta i pokretna. Razmerno otporna i dobro podnosi naše klimatske uslove. Glavne karakteristike su malo grublja glava, usmerena dužina trupa, štrčeće uši, vrat umereno dug, leđa pravilna i ravna, čvrste i pravilne noge. Poseduje svojstva dobre plodnosti i otpornosti, pogodna je i za slobodni način držanja na pašnjacima. Tipična je mesnata pasmina. Krmače prase od 9 do 12 i više prasadi po leglu. Prasad je vitalna i pri porodu tezi oko 1300 grama, a u dobu od 28 dana postiže težinu od 6 do 7 kg. U poslednje vreme se koristi uglavnom za  ukrštanje sa landrasom (nerast yorkshire + krmača landras) zbog odličnih majčinskih osobina (pažljiva i brižna majka)


Nema komentara:

Objavi komentar